"Livskvalitet är att känna närhet och tillhörighet"
Äldres behov av intimitet är en fråga som lyfts av allt fler aktörer. RFSU vill vara det självklara valet för 70-plussare som har funderingar kring kärlek och närhet.
View ArticleFrån hemlig ungdomskärlek till distansäktenskap
När Claes Gylling plötsligt blev änkling fanns vännen Öivind Lunde där som stöd och tröst. Snart insåg båda att den kärlekshistoria som inletts i hemlighet fyrtio år tidigare skulle få en fortsättning.
View Article"Kvinnor vill ha någon att gå ut med"
Från dödens väntrum till ett nytt liv. Så beskrivs tillvaron av en man som funnit kärlek i mogen ålder.
View Article"Ju äldre man blir, desto mer tolerant blir man"
Om det är rätt så är det lätt. Så sa kollegorna när Ingela Schlyter, 65 år, och Ulf Östlund, 60 år, träffades på jobbet för fyra år sedan. Och allt var så rätt det kunde bli. Nu har de lovat varandra...
View ArticleLättare tyda personer med livsberättelser
För att förstå och möta människor med demenssjukdomar på ett bra sätt behöver man känna till deras livsberättelse. Det säger Jonas Olofsson, adjunkt på Malmö högskola.
View Article"Mina tankar är fångna och kan inte komma ut"
Vi vet vilka vi är. Vad vi kan, tycker om, vem som står oss nära. Vår egen historia. Men vilka är vi när vi inte längre minns?Gafor Yahoo har en demenssjukdom. När minnet är som dunklast kommer han...
View ArticleGlömska kan ge dig en känsla av att vittra sönder
Den svårt demenssjuke kan glömma hur man sätter på kranen och till och med hur man går. Minnet lagrar allt vi lär oss – även det mest basala.– Till slut är man bara som ett litet asplöv, som en dam...
View ArticleHjärnskadan förändrade hans personlighet
Densamma och ändå inte. Lars-Åke Nilssons liv kan delas i två: före och efter motorcykelolyckan. Hjärnskadan förändrade inte bara hans vardag och tillvaro. Den förändrade också hans minnesfunktioner,...
View ArticleBerättelsen om ditt liv är som en roman
Minnet är känslomässigt färgat och föränderligt, precis som människans egen berättelse om sig själv och sitt liv.Det säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
View ArticleMånga unga bär på tunga hemligheter om övergrepp
Sexuella övergrepp mot barn och unga förblir ofta en hemlighet. Många utsatta anförtror sig aldrig åt någon. De som berättar gör det i första hand för jämnåriga. Därför behövs ett kompisstöd, menar...
View ArticleFärre unga har blivit utsatta för våldtäkter
Många befarar att barns och ungas allt större närvaro på internet ökar risken för sexuella övergrepp. Men enligt en ny studie tyder inget på det.
View Article”Jag vill ha en robot som liknar mig och kan städa”
Bli kändis, bok, lillebror, utlandsresa, ny telefon, rymdresa till Saturnus.Allt är möjligt när tredjeklassare skriver sina önskelistor till tomten, mamma, pappa och släkten.
View ArticleÄven barnen mer kritiska till överflödet av prylar
Vad barnen ska få och inte få i tomtesäcken är ingen enkel fråga. Det handlar inte bara om ekonomiska resurser, utan om värderingar och en växande konsumtionskritik.
View ArticleFamiljehögtiden har fått en ny glittrig skrud
I dag är en traditionell svensk julafton ofta detsamma som glittrigt pynt, julklappsberg och ett tv-styrt dagsschema. Förr betydde julen skurhink och hårt slit.
View ArticleFör dem är det gamla tryggt, snyggt – och modernt
Att titta bakåt kan vara att blicka framåt. Det menar Kamila Weremko och Maria Pihlblad som återskapar både kläder och miljöer i äldre stil. De gör det för att det är snyggt – och tryggt. Och för att...
View ArticleDet är nödvändigt för människan att blicka tillbaka
Att se tillbaka och vara nostalgisk har viktiga funktioner, både för samhället och i våra egna liv. Det säger psykologiforskaren Per Johnsson.– Om vi inte hade lärt oss av vår historia hade vi inte...
View Article"Jag vet: min nostalgi kan bli för mycket"
I min farmors skafferi står tre plåtburkar. De är i samma mönster men olika storlek. I en finns det socker, i en te och i en bröd. Så har det varit så länge jag kan minnas.
View ArticleDe önskar att människor hade mer tid för varandra
Var det bättre förr? Vi bad tre äldre skåningar jämföra livet i dagens samhälle med hur det var när de var unga. Gemenskapen mellan människor har gått förlorad, menar de.
View Article"Det är inte mänskligt att behöva leva så här"
Att leva i ovisshet, att inte ha en aning om du någonsin blir frisk – hur är det? Johanna Lantz, som har en svår och ovanlig hjärnsjukdom, och hennes föräldrar vet.
View ArticleKuratorns råd: "Viktigt våga ta emot hjälp"
Vad kan man göra när allt känns hopplöst och nattsvart?Kuratorns råd är att söka stöd från omgivningen i stället för att försöka tackla tillvaron helt på egen hand.
View Article